Úvod    Blog    takto to robím ja "mydielkové kytice"

takto to robím ja "mydielkové kytice"

  je máj, blíži sa koniec školského roka, deň keď sa odovzdávajú vysvedčenia.... a pre vysvedčenia sa chodí s kytičkou, s čokoládkou, alebo nejakým malým darčekom pre pani učiteľky :)

Ja som pred pár rokmi (teraz pozerám, že je to už fakt pár rokov, bolo to v r. 2017)  pre pani učiteľky mojich troch detí vyrobila takéto mydielkové kytičky.

 

 

 

A zrazu sa mi to nejako zapáčilo. Mydielka krásne voňajú a je možné ich vyrobiť v akýchkoľvek farbách a vôňach .... Fantázii sa mädze nekladú. 

Dnes vám chcem ukázať ako takéto mydielkové kytičky robím ja. Na internete som si našla čo všetko potrebujem k výrobe mydielok, aj popis ako sa mydielka vyrábajú.... nenašla som však žiaden návod ako sa mydielka aranžujú, žiadne rady od iných tvorivých dušičiek, ktoré sa tomu venujú roky, a ktoré takéto kytičky aj predávajú...., takže aranžovanie je už čisto o mojom pocite. Netuším, či na to idem správne - aranžujem tak ako sa mi to páči :)

Ak by sa niekto rozhodol takúto kytičku si vyrobiť, najpr si musí kúpiť potrebné pomôcky a materiál:

Mydlovú hmotu, ktorú si nakrájame na malé kúsky a vložíme do nádoby, v ktorej ju budeme zahrievať do tekutého stavu. Ja používam fľaštičky od detskej výživy (nevyrábam nejaké veľké množstvá, takže mi to stačí) a mydlovú hmotu v sklenenej fľaštičke vložím do hrnčeka s vodou. Čiže mydlovú hmotu zohrievam vo vodnom kúpeli.

 

 

Farby do mydla, vonné oleje do mydla alebo silice, odstraňovač bubliniek, rôzne formy na mydlo, rôzne kvietky, stužky, pierka, tavnú pištoľ, kvetináč, špajle.  Farby do mydielok pridávam, keď mám hmotu tekutú, poriadne premiešam - špajlou. Farbu pridávam dovtedy, kým nemám požadovaný odtieň. Páčia sa mi také dvojfarebné "dúhové" kvietky, preto stále roztápam mydlovú hmotu v dvoch nádobách. Dve rôzne farby, vo väčšine je jedna z nich biela. Ak chcem, aby kvietok bol dúhový, musím do formy najprv naliať jednu farbu a hneď aj druhú. Farby sa krásne premiešajú. Ak by som do formy naliala farbu a nechala ju vychladnúť a až následne naliala druhú farbu, farby by boli oddelené.

Čo sa týka vôní - ja radšej dám pár kvapiek viac ako menej. Na jednu takú väčšiu kytičku (20-25 kvietkov) použijem celý vonný olej.

 

 

 

 

 

Ak máme všetko nakúpené, môže sa začať zábava :)

1. nakrájame si mydlovú hmotu do nádoby

2. zahrejeme vo vodnom kúpeli (možno sa dá aj priamo na sporáku alebo v mikrovlnke), pridáme farbivo, vôňu

3. pripravíme si formu na mydielko, ktoré chceme vyrobiť

4. vlejeme rozpustenú, zafarbenú a voňavú mydlovú hmotu

 

 

5. necháme vychladnúť - ja chladím v chladničke, za cca 30 min až 1 hod máme hotové mydielko

 

 

6. keď máme pripravený dostatočný počet mydielok, môžeme sa pustiť do výroby kytičky podľa vlastných predstáv. Do kvetináča, ktorý sme si kúpili, vložíme hmotu na aranžovanie kvetov (neviem ako sa to volá), aby sme do nej mohli zapichovať pripravené mydielka.

 

 

A voilá, včera v noci som vyrobila takúto k 17-tim narodeninám kamarátky mojej dcéry :)

 

 

takúto som vyrobila  nám do obývačky (mali sme ju 2 roky, nedávno som ju vyhodila, už bola zaprášená) :

 

 

Veľká vďaka ak ste dočítali tento žurnál až dokonca :) Troška je dlhší.... ale možno niekomu pomôže a možno niekoho inšpirujem :) Nie je to nič komplikované, však? zvládne to každý

Omnoho viac mojich mydlových kytičiek si môžete pozrieť tu: http://www.sperkymari.sk/e-shop/mydlove-kytice/