Úvod    Blog    takto to robím ja "Šujtášové náušnice"

takto to robím ja "Šujtášové náušnice"

 

Šujtášovým šperkom sa venujem od roku 2015. Tieto šperky tvorím len okrajovo, ja sa venujem hlavne korálikovým šperkom. No šujtáš ma uchvátil hneď od začiatku. Šperky vyrobené touto technikou sú originálne, môžu byť jednofarebné, tón v tóne, ale môžu byť aj maximálne farebné ... malé, stredné, veľké, ale aj maximálne obrovské. Aj napriek svojej veľkosti sú veľmi ľahučké.

Šujtáš = šnúrka, preto šperky vyrobené touto technikou sú tak ľahké. Lebo sú vyrobené zo šnúrky blush

V tomto žurnáli by som vám chcela povedať, čo všetko budete potrebovavať, poprípade čomu sa vyvarovať, ak sa rozhodnete si nejaké šujtášové náušnice ušiť. Toto nie je návod, ako si ušiť šujtášové náušnice, tých na youtube mnoho, je to skôr o materiáloch a pomôckach, radách a chybách, ktorým som sa ani ja nevyhla.

 

1.      Ihla – ja používam ihly špeciálne na korálky, ktoré sú maximálne tenučké. Sú rôzne hrúbky, rôzne dĺžky. Mne vyhovujú kratšie, cca 5 cm. Možno na začiatok je dobré kúpiť si nejakú sadu a vyskúšať, ktoré vám vyhovujú. Kúpiť ihly môžete napr. aj tu: https://www.koralky.sk/miyuki-sada-6-tenkych-ihiel-s-navliekacom

2.      Niť – vo svojich začiatkoch som používala vlasec, ktorý je transparentný. Ale tým, že je to vlastne silón, je troška neohybný a niekedy mi ostávali také oblúčiky. Preto odporúčam na šitie používať niť – ja používam NYMO niť B https://www.koralky.sk/nymo .... možno by stačili aj hodvábne nite, klasické ako používajú krajčírky (nevyskúšala som, neviem)
Odporúčam ešte k nitiam dokúpiť aj toto https://www.koralky.sk/beadalon-kondicioner-na-nite je to kondicionér, ktorý niť spevní a hlavne ku koncu návinu, keď sa niť vlní, tak niť sa týmto kondicionérom vyrovná

3.      Podklad, na ktorý sa šije – ja používam filc. No nie je filc ako filc. Filc existuje v rôznych hrúbkach a rôznych kvalitách. Preto neodporúčam kupovať filc online. Ja osobne si potrebujem ten filc omakať. Musí byť tenký a zároveň pevný, bez vlasov.

4.      Materiál na zakrytie zadnej strany – po dokončení napr. náušníc, zadná strana ostane taká škaredá, preto je potrebné ju niečim prekryť. Aj tu je možné použiť ten istý filc, na ktorom sa celé náušnice šili, alebo je možné použiť jemnú semišovú látku Alcantara https://soutache.sk/supersuede/alcantara-/1ks/p666050
 

Na tieto náušnice som použila zamat

Na tieto filc

A na týchto je myslím, že sa tá látka volá brokát (100% však nie som si istá)

 

5.      Lepidlo – kabošony, ale aj podkladová látka pod šujtášové šperky sa lepí. Ja používam prevažne toto lepidlo: https://www.creactive.sk/uhu-univerzalne-lepidlo-35-g/ PS: majú ho aj v Hornbachu. Odporúčam dokúpiť si aj toto lepidlo: https://soutache.sk/hasulith-lepidlo/p665846 PS: Vhodné pre  kameň, sklo, textil, akryl, koženku a pod

Lepeniu čohokoľvek sa vyhýbam pokiaľ sa to dá. Takže ak v strede náušníc má byť korálka alebo kabošon, ktorý má dierky, tak tieto jednoducho prišijem. Kabošon v tom prípade nelepím.

Ale ak stredový kamienok je bezdierkový (ako napr. Swarovski rivoli) – vtedy sa lepeniu nevyhnem. Jednoducho kabošon k podkladu prilepím. A tu platí, že nikam sa netreba ponáhľať. Je potrebné, aby lepidlo zaschlo. Netreba sa ponáhľať, že prilepíte kabošon a hneď chcete obšívať šujtášom, alebo korálikmi.  Tým že kabošon pridŕžate a tlačíte naň, tak to lepidlo môže výjsť von po stranách a potom sa ušpiní šujtáš alebo koráliky. A nevyzerá to pekne.

Ak sa lepí Swarovski rivoli k podkladu, je potrebné rivolku prilepiť celú. Lebo ak je lepidlo napr. len v strede rivolky, potom môže dôjsť k tomu, že rivolka bude hore a pod ňou šujtáška ... tak ako je to na tejto fotke – hlavne je to vidieť na tej náušnici vpravo (vidíte ako tá prvá maslová šujtáška najbližšie k stredovej rivolke je pod rivolkou?). Na tej fotke vľavo je to vidieť dole – tiež tam tie maslové šujtášky sú akoby pod rivolkou. No nevyzerá to dobre.

 

No a na tejto fotke je to tak ako to má byť  podľa mňa úplne dokonalé  (neskromne sa pochválim)

 

6.      Nožnice – určite nepodceňte výber nožníc. Pri šujtášových šperkoch sú ostré nožnice so špicatým hrotom základ. Na konci keď napr. náušnice sú dokončené, podlepia sa vhodným materiálom, nakoniec je potrebné prebytočnú spodnú látku odstrihnúť. Presne po okraji ušitého šperku. Ak nebudete mať ostré nožnice, to strihanie bude kostrbaté a pokazí zbytočne celkový vzhľad.

Mám veľa druhov nožníc, no odporúčam kúpiť si niektoré z týchto. Používam všetky, no najčastejšie Fiskars, sú veľmi ostré a netupia sa tak ako ostatné.

      

 

 

7.      Rôzne koráliky, kabošony, flitre, ozdobné komponenty

8.      Šujtáš – tak ako pri filci, aj tu platí, že nie je šujtáš ako šujtáš. Zo začiatku som kupovala šujtáš v rôznych eshopoch. Zaujala ma nejaká farba – kúpila som. Omyl. V rôznych eshopoch majú šujtáš od rôznych výrobcov, rôznej kvality, rôznej šírky ... A hlavne, z niektorých eshopov vám prídu šujtášky pokrútené – je potrebné ich narovnať. Narovnať sa dajú potiahnutím medzi dvoma prstami, že ich skúšate akoby vyrovnávať. Ja som ich dokonca jeden čas aj žehlila, aby som s nimi vôbec mohla ďalej pracovať.

Šujtáš je dôležitý. Akokoľvek môže byť šujtášový šperk prepracovaný, ale ak šujtášky nie sú prišité jedna vedľa druhej, kazí to celkový dojem. PS: vidím to u mnohých šujtáškárok, ktoré šijú prevažne šperky zo šujtášok, že ich konečný výrobok je hrboľatý – a to sa mne nepáči.

Na týchto fotkách je vidieť to o čom hovorím ... tie šujtášky nie sú súmerné. Tieto náušnice som šila v roku 2015, patrili k mojím prvým pokusom. No hrôza

 

  
 

Čo sa týka záverečného prišívania korálikov dookola – tak to tiež netreba podceniť.

Na tejto fotke je vidieť ako to nemá vyzerať. Tie korálky som prišila plávajúco. Bolo tých korálok dookola veľa. Čiže tu platí, že menej je viac.
Tie modré koráliky, ktoré sú prišité dookola som prišila tak, že som si na niť navliekla počet korálok, ktorý sa mi zdal, že dookola bude postačovať. Prišila som na konci a potom som po nejakom počte korálikov prišívala k šujtáške. No nevyšlo to podľa prestáv.

 

 

Pred časom som začala nakupovať šujtášky tu: https://soutache.sk/ a sú úplne dokonalé. Od kedy som ich prvýkrát kúpila v tomto eshope, v inom som ich už nekúpila. 100% mi vyhovovala kvalita, veľký výber farieb ...  odporúčam tento eshop

A náušnice ušité zo šujtášok kúpených v soutache.sk vyzerajú takto dokonale. Šujtášky sa krásne ukladajú jedna vedľa druhej. Zas netreba zabudnúť si pred šitím šujtášky priložiť k sebe z jednej strany, potom aj z druhej ... tiež nie je to to isté

 

 

Ako som už písala na začiatku, šujtášové šperky sú originálne. Je pravda, že mnohé typy sa opakujú. Mnohé vzory sú rovnaké. Žiaľ pri niektorých o originalite nemôžeme hovoriť.

Mnohé šujtáškárky si píšu k svojej tvorbe, že je to ich vzor a aby sa nekopíroval.

Ja by som si mohla tiež k mnohým mojim vzorom napísať, aby sa nekopíroval. Napr. aj k týmto:

 

 

 

 

Táto súprava je moja  robila som ju koncom roka 2017, mala som ju na sebe už mnohokrát a stále je krásna

 

 

Ak som ešte na niečo zabudla a chceli by ste sa spýtať, napíšte mi. Doplním to, ak budem vedieť

 

Mnoho krásnych chvíľ pri tvorení ♥

 

Marianna